“Ch. Copper and Brass’s Xpert Yukon”, alias “Yukon”, maar ook “Yukje, Koekie, Koekedoos…”, mijn duiveltje-uit-een-doosje waar het allemaal mee begon.

Vele, vele jaren geleden ging ik in Mechelen naar de hondenshow kijken, eigenlijk op zoek naar Flatcoated Retrievers. En toen zag ik daar zo’n “rostje”… en ik bleef maar kijken. Geweldig vond ik die kleur en dat temperament. Terplekke heb ik meteen een boek gekocht over deze “rostjes”, de Nova Scotia Duck Tolling Retrievers. En dat was het, helemaal zelfs!

En dus startte de zoektocht naar Toller fokkers, in die tijd nog erg zeldzaam. En na het vinden en bezoeken van de fokker, begon het lange wachten, tot Holly “Decoymans Piper Holly” loops zou worden. En gedekt zou worden door Sampras “Copper and Brass’s Unionsamp”. En drachtig zou blijken. En –alsjeblieft!- zou willen bevallen van 4 reutjes (want ik stond 4de op de lijst)…

En ja hoor, op 21 september 1998 werd ik gebeld door de fokker, dat er voor mij een reutje bij was. Exact 4 waren er ? Dan werd het aftellen naar het eerste en volgende bezoekjes, en al gauw werd duidelijk welke deugniet mijn voorkeur genoot. Maar als 4de op de lijst had ik geen keuze, het was wachten op de anderen. En toch kwam het mooi uit… ik kreeg de deugniet waar ik vanaf de tweede week aan verkocht was!

En een deugniet werd het! Eentje met temperament, met een karaktertje, maar ó zo sociaal en een allemansvriend. Ik weet niet meer hoeveel mensen met hem hebben getraind op de hondenschool, zomaar, omdat ze het leuk vonden. En vooral omdat hij het leuk vond.

Yukon is nooit mee op jacht geweest, want  de fazant zou “voorgekauwd” binnengebracht worden. Maar ach, hij heeft zich nooit moeten vervelen!

Op show heeft hij het ook goed gedaan. Hoewel niet groot voor een reu, kon hij wel zijn mannetje staan, en haalde diverse kampioenstitels. Maar later moest hij wel de duimen leggen tegen zijn maatje Yggr ?

Yukon is altijd een deugniet gebleven, met zijn donkere, blinkende oogjes. Erg zelfstandig, en toch zo aanhankelijk. Hij heeft zonder al te veel problemen een mooi en lang leven mogen genieten, 15 jaar en 2 maanden oud is hij mogen worden. En toch is het altijd te vroeg… Ik mis hem nog elke dag, mijn allereerste hondje, eentje die een heel duidelijke pootafdruk op mijn hart heeft nagelaten. Voor altijd samen met zijn soulmate Yggr…